Foredrag

I 2024 tilbydes to foredrag, som er udviklet særligt til at give deltagerne en spændende og inspirerende sprogoplevelse. Begge foredrag kan indgå i forskellige sammenhænge og er efterspurgte af bl.a. gymnasier, biblioteker og foreninger af forskellig slags.

– når sproget fælder mordere og terrorister

Analyse af DNA og fingeraftryk er velkendte redskaber fra den kriminaltekniske værktøjskasse. At sproget også kan fælde kriminelle, er det derimod de færreste, som ved. Ingen mennesker skriver eller taler imidlertid ens, og derfor kan vores sproglige spor give politiet et vigtigt fingerpeg om, hvem der står bag f.eks. en anonym trussel. FBI har i årevis brugt retslingvistiske analyser i sin efterforskning. Et af de bedst kendte eksempler er Unabomber-sagen – den nok mest omfattende menneskejagt i FBI’s historie. På grundlag af autentiske danske og udenlandske kriminalsager giver foredraget en introduktion til dette morderisk spændende emne. Kort og godt: Her er et foredrag, som på bedste true crime-manér ikke alene er basalt spændende, men også velegnet til at illustrere, hvordan viden om sprog relativt let kan omsættes til praksis.

Tinder

– fra Tinder-profil til blå bog

Når vi arbejder med tekstgenrer, sker det som regel på basis af såkaldt lødige (og måske lidt kedelige) eksempler – tænk bare på avisartiklen, forretningsbrevet og jobansøgningen. I dette foredrag kigger vi nærmere på genrer, men zoomer ind på de skæve af slagsen. Hvilke sproglige og kommunikative træk kendetegner f.eks. Tinder-profilteksten, den blå bog og (i den mere alvorlige ende) selvmordsbrevet? Vores viden om disse genrer er mere intuitiv end teoretisk, da det så vidt vides ikke indgår i pensum på nogen uddannelse at lære at stykke en effektiv datingprofil sammen. Der venter altså deltagerne en ægte sprogforskeropgave, når vi på grundlag af autentiske eksempler forsøger at indkredse, hvad der karakteriserer de skæve genrer. Ud over at være lærerig er denne øvelse ofte både overraskende, morsom og hjertegribende.

Vi havde inviteret Mads Christiansen til at holde et foredrag for 1. årgang (STX og HF) umiddelbart efter AP-eksamen. Vi oplevede, at eleverne kunne bruge deres viden om sprog i forb. med mange gode øvelser, som Mads havde lagt ind i sit foredrag, og som meget passende aktiverede eleverne som sprogdetektiver. Eleverne fik lov til at se sproget i praksis i forb. med autentiske kriminalsager fra Danmark og udlandet. Det var enormt spændende for både lærere og elever.

Karen Jørgensen & Hanne Johnsen
AP-lærere, sønderborg statsskole

Mads Christiansen holdt et spændende og elevaktiverende oplæg for vores AP-elever på Hjørring Gymnasium. På under en time fik han illustreret, hvordan sproglig viden hurtigt kan omsættes til praksis – og hvordan det faktisk kan være sejt at være god til sprog, fordi man f.eks. kan bruge det til at finde personen bag et trusselsbrev. Godt didaktiseret, veludført og bestemt anbefalelsesværdigt!

Susanne Galsøe
AP-lærer, Hjørring Gymnasium

Vi har på HHX haft fornøjelsen af et af Mads Christiansens spændende foredrag. I forb. med vores AP-forløb i 1g holdt Mads foredrag om retslingvistik. Eleverne blev undervejs aktiveret med små sprogdetektivopgaver. På kort tid fik Mads bl.a. illustreret, hvordan sproglig analyse kan bruges til at indkredse, hvem der kan være afsenderen af et trusselsbrev. Et motiverende foredrag, der bestemt levede op til forventningerne, og som vi varmt kan anbefale.

Heidi Jepsen
AP-lærer, EUC Nord (HHX)

fAQ

I 2024 er priserne* som følger: 

1 foredrag (60 min.) = 9.250 kr.  

1 foredrag (90 min.) = 10.500 kr.   

Der opnås rabat, hvis begge foredrag bookes, eller hvis ét af de to foredrag ønskes dubleret (i begge tilfælde til afholdelse den samme dag):

2 foredrag (2 x 60 min.) = 13.500 kr. 

2 foredrag (2 x 90 min.) = 16.000 kr.

Bemærk, at “Sprogdetektiv” både foreligger i en version på 60 min. og på 90 min., mens “Skæve genrer” kun findes i en version på 60 min.

*) Dertil kommer kørsel (3,79 kr./km).

Som sådan forventes der ikke noget af deltagerne, da der er tale om letforståelige introduktioner.

Nej, deltagerne kan holde en pause fra deres digitale forpligtelser.

mads@proling.dk


ProLing
8700 Horsens
CVR: 35930221

+45 41103889